Ohjelmisto

Vuoden aikana 2022 teatterimme toiminta on alkanut elpyä Covid-19-pandemian jäljiltä. Olemme voineet pitkästä aikaa pitää kokouksia livenä ja viettää aikaa yhdessä, ja sen myötä uusi yhteinen tekemisen into on taas syttynyt. Teatterin jäsenmäärä on kasvanut ja mukaan on tullut uusia tekijöitä. Tulevana vuonna suunnitelmia päästään toteuttamaan ja harjoiteltuja ohjelmistoja esittämään. Ohjelmistoon onkin tulossa ennätyksellinen määrä produktioita ja toimintaa.

Ohjelmisto

Vuoden 2024 aikana teatteri tarjoaa monenlaista ohjelmaa eri-ikäisille yleisöille ja kouluttaa jäsenistöään. Teatterivalimo kutsuu kirjoittamisesta ja tarinankerronnasta kiinnostuneita liittymään jäseniksi ja mukaan toimintaan. Yhdistyksen jäsenyys on vuonna 2024 maksutonta.

Anonyymit itsekriitikot

Teatterivalimon vuoden 2023 alussa muovautunut kirjoittajaryhmä “Anonyymit itsekriitikot” ei anna häpeälle valtaa, vaan tuottaa arkkikaupalla tekstiä tulevia projekteja varten. Kirjailija Tuulia Ahon ohjeistuksella matka kohti kritiikitöntä ja villiä luovuuden virtaa käy turvallisesti. Kirjoittamisesta kiinnostuneet jäsenet ovat tervetulleita mukaan joukkoon.

Ohjattuja tapaamisia pidetään vuonna 2024 kerran kuussa ja vapaamuotoisia treffejä satunnaisesti.
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä.
 

Anonyymit itsekriitikot

Teatterivalimon vuoden 2023 alussa muovautunut kirjoittajaryhmä “Anonyymit itsekriitikot” ei anna häpeälle valtaa, vaan tuottaa arkkikaupalla tekstiä tulevia projekteja varten. Kirjailija Tuulia Ahon ohjeistuksella matka kohti kritiikitöntä ja villiä luovuuden virtaa käy turvallisesti. Kirjoittamisesta kiinnostuneet jäsenet ovat tervetulleita mukaan joukkoon.

Ohjattuja tapaamisia pidetään kerran kuussa ja vapaamuotoisia treffejä satunnaisesti.
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä.  

Niitto

Niitto toteutetaan aamuyöllä, auringon noustessa kun hämärä väistyy. Kymmenen niittäjää aloittaa Paja-aukio rinnepellon yläosasta kaatamaan heinää. He etenevät auran muodossa kohti pellon alalaidassa odottavaa yleisöä. Työn liike on hidasta ja rauhallista. Niitto tapahtuu heräävän luonnon äänien säestämänä. Seuraavaksi heinä haravoidaan yhteen. Aamun ja tulevan päivän aikana rakennetaan kolme suurta heinähahmoa vartioimaan kylää. Syyspäivän seisauksen iltana hahmot poltetaan. Teoksen ytimessä yhdessä tehdyn työn kauneus ja yhteisön voima.

Performanssi pohjaa ohjaaja Annamari Karjalaisen henkilökohtaiseen lapsuuden muistoon ja on osa Tarinavalimon projektia.

Paikka: Paja-aukion viereinen rinnepelto
Aika: ennen juhannusta
Työryhmä: Annamari Karjalainen, ohjaus Aleksi Karjalainen, lavastus Lulu Halme, puvut ja esiintyjinä Fiskarsin kyläläiset.
Yhteistyössä: Pro Agria ja Fiskars Village

Mielen tiloja -dioraama

Kolmiosainen dioraama Mielen tiloja on, tarinallisuutta ja äänimaailmoja sisältävä kuvataideteos.

Työ sisältää kolme kuutiota, joihin on rakennettu oma, kolmiulotteinen mini universuminsa - kuin lavastettu teatterikohtaus, still-kuva hetkestä, tapahtumasta tai mielentilasta. Kuhunkin maisemaan/kohtaukseen liittyy ääniteos, joka kuunnellaan kuulokkeilla. Ääniteosten teemoja ovat mm. Maan laulu, Kuolema tulee iltateelle, sekä Ohi lentävät unet. Materiaaleina keramiikka, laserleikattu vaneri sekä luonnon materiaalit ja sekatekniikka. Dioraamoihin pääsee kurkistamaan seinään asennettujen ovisilmien ja pienten avattavien luukkujen kautta. Yhteen teokseen liitetään videotausta.

Teos nähdään Fiskarsin taiteilijaosuuskunta Onoman kesänäyttelyssä 2023, mikäli se valitaan näyttelyteokseksi.

Työryhmä:
Anu Mykrä ja Tiina Kariniemi, dioraamaosuuden toteutus
Sanni Riihimäki, videon toteutus
Tiina Vaskivaara, äänimaisema ja musiikki
Susanna Louneva, käsikirjoitus, tuotanto ja musiikki

Unhola

Dioraamateos Unhola on viiden teatterivalimolaisen taiteilijan yhteisteos, joka käsittelee naisen elämän kehityskulkua ja menneiden sukupolvien perintöä monitahoisesti. Teos käsittelee myös vaikeita aiheita, jotka kumpuavat osin tekijöiden omista kokemuksista. Yhtenä merkittävänä teemana teos nostaa esiin naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan, joka on edelleen arkipäivää monessa suomalaisessa kodissa. Teoksen on tarkoitus herättää ajatuksia kipeistä aiheista pienin viittein, mutta samalla tarjota lohtua ja antaa voimaa ja perspektiiviä, niin teoksen kokijoille kuin tekijöillekin.

Unhola -teoksessa on kolme kuvitteellista kohtausta, jotka tapahtuvat dioraamoissa, kolmiulotteisissa pienoismaailmoissa. Kunkin visuaalisen kokonaisuuden täydentää sitä varten tehty ääniteos.

Teos nähtiin Fiskarsin taiteilijaosuuskunta Onoman kesänäyttelyssä Arts&Crafts and Rabbit Holes 2023.

 

Työryhmä:
Dioraamat:
Anu Mykrä ja Tiina Karimaa
Äänimaisemat:
Tiina Vaskivaara
Sanataide:
Susanna Louneva, Annamari Karjalainen, Anu Mykrä, Tiina Karimaa
Tuotanto:
Susanna Louneva

Mitä meistä jää -kirja- ja esitysprojekti

Teatterivalimolaisen Heidi Pajun julkaisuvalmiiden runojen koostaminen, taittaminen ja kustantaminen painetuksi kirjaksi ja äänikirjaksi, jossa on runojen tunnelmiin sopivia äänimaailmoja. Rahoituksen puitteissa myös runoihin tehtyjen sävellysten (esitykset) ja mahdollisesti myös musiikkivideon toteuttaminen. Runot kertovat mm. arjesta, rakkaudesta ja luopumisesta ja rakkaista paikoista (Fiskarsissa). Monitaidetapahtuman ja näyttelyn koostaminen, jossa runot ovat esillä kirjan graafisten kuvituskuvien ja näyttelyyn valikoituneiden runojen kanssa, jotka toteutetaan näyttelyyn kohopainotekniikalla käsintehdyille papereille painaen.

Paikka: Tapahtumapaikkoja useita
Aika: talvi - kevät - syksy 2023
Työryhmä:
Susanna Louneva
Heidi Paju
Tiina Vaskivaara
Anna-Maija Niemi
Erica Mena

Mitä meistä jää -kirja- ja esitysprojekti

Teatterivalimo julkaisee ensimmäisen painoteoksensa. Talven ja kevään aikana teatterilaisen Heidi Pajun julkaisuvalmiita runoja saatetaan painovalmiiksi kirjaksi. Runot kertovat mm.
arjesta, rakkaudesta, luopumisesta ja rakkaista paikoista.
Kirjan julkaisu on vuonna 2024 ja sen yhteydessä järjestetään monitaidetapahtuma , jossa runot ovat esillä näyttelyssä kirjan graafisten kuvituskuvien ja valittujen runojulisteiden kanssa. Julisteet ja graafinen ilme toteutetaan kohopainotekniikalla.

Paikka:
Tapahtumapaikkoja useita
Aika:
2024
Työryhmä:
Kirjoittaja:
Heidi Paju
Ääniteokset:
Tiina Vaskivaara
Julisteiden painotyön mentorointi:
Erica Mena
Taitto, grafiikka, koostaminen, toimitus, tapahtumatuotanto:
Susanna Louneva

Kolme pientä porsasta - tarinankerrontaesitys

Lämminhenkinen, kuuntelemisen taitoa ja yhteisen kokemisen tarjoava esitys, johon tehdään 20-25 satuun liittyvää kuvaa. Kun kuhunkin kuvaan liittyvä kohtaus on kerrottu, laitetaan se tyhjiin taulun raameihin. Lopussa tauluun on muodostunut kokonainen teos. Se tutustuttaa myös kuvataiteisiin ja näyttää, kuinka taulullakin voi olla tarina. Esityksessä on yksi satuun liittyvä laulu, joka opetellaan yleisön kanssa yhdessä. Tarinankertoja säestää laulua ukulelea soittaen. Näyttelijäntyön kautta esitystä voi varioida tyyliltään eri ikäisille lapsille sopivaksi: pienimmille pehmeämmin, kouluikäisille jännittävämmin, huumoria koskaan unohtamatta. Esitystä tarjotaan syksyllä 2023 - keväällä 2024 päiväkerhoihin, -koteihin, kirjastoihin ja 1-2 koululuokille.

Esitys toteutetaankahdella kielellä (suomi/ruotsi), mikäli saadaan rahoitusta.
Työryhmä:
Leena Hurri, näyttelijä/tarinankertoja, sävellys ja sanoitus
Anu Mykrä, kuvakorttien toteutus

Kolme pientä porsasta - tarinankerrontaesitys

Teatterivalimon ohjelmistossa on lämminhenkinen sadunkerrontaesitys lapsille ja koko perheelle. Satu on klassikko "Kolme Pientä Porsasta".
Esitys on suunnattu päiväkerhoihin, -koteihin, kirjastoihin, 1-2- koululuokille ja kaikenlaisiin eri tapahtumiin. Se kutsuu yhdessä kokemisen ja kuuntelemisen äärelle. Satu kerrotaan näyttelijäntyön ja 20:n värikylläisen kuvakortin myötä. Kun kuhunkin kuvaan liittyvä kohtaus on kerrottu laitetaan se seinälle tai taululle kiinni. Lopussa on muodostunut kokonainen kuvateos ja taulu. Se tutustuttaa myös kuvataiteisiin ja näyttää, kuinka taulullakin voi olla tarina.
Näyttelijäntyön kautta esitystä voi varioida tyyliltään eri ikäisille lapsille sopivaksi. Pienille pehmeämmin, kouluikäisille jännittävämmin, huumoria koskaan unohtamatta.

Esitys toteutetaan suomeksi tai ruotsiksi.

Työryhmä:
Leena Hurri, näyttelijä/tarinankertoja, sävellys ja sanoitus
Anu Mykrä, kuvakorttien toteutus

Kuva ja tarina -työpajat

Monikulttuuriset taidelähtöiset kohtaamiset.
Taidetyöpajat ovat kerran viikossa kokoontuvia ja niihin kutsutaan osallistujiksi viime aikoina Raaseporiin saapuneet pakolaiset ja maahanmuuttajat, joille ei ole syntynyt vielä sosiaalista verkostoa. Lisäksi kutsutaan kantasuomalaisia, jotka ovat kiinnostuneita tutustumaan pakolaisiin ja heidän kulttuuriinsa. Taidetyön rinnalle syntyy dialogia, kohtaamisia. Vuonna 2022 osallistujat olivat Sudanista, Irakista, Venäjältä ja Ukrainasta. Mukana oli myös uskollinen fiskarslaisten joukko. Taidepajat ovat monitaiteellisia ja etenee teemoissa. Kokeilemme erilaisia taiteen ja videon tekniikoita sekä jaamme muistoja ja elämäntarinoita tarinankerronnan kautta. Taiteellisen työskentelyn tavoitteena on rohkaista ja tukea osallistujien itseilmaisuun, ja kannustaa avaamaan omaa henkilökohtaista ja kulttuurista pääomaansa.

Aika: 03.-11.2023
Paikka: Järjestötila Agora, Karjaa sekä eri retkikohteet
Työryhmä:
Shakiba Adil, videotaide
Annamari Karjalainen, tarinankerronta
Katja Öhrnberg, kuvataide

Kuva ja tarina -työpajat

Monikulttuuriset taidelähtöiset kohtaamiset.
Taidetyöpajat ovat kerran viikossa kokoontuvia ja niihin kutsutaan osallistujiksi viime aikoina Raaseporiin saapuneet pakolaiset ja maahanmuuttajat, joille ei ole syntynyt vielä sosiaalista verkostoa. Lisäksi kutsutaan kantasuomalaisia, jotka ovat kiinnostuneita tutustumaan pakolaisiin ja heidän kulttuuriinsa. Taidetyön rinnalle syntyy dialogia, kohtaamisia. Vuonna 2022 osallistujat olivat Sudanista, Irakista, Venäjältä ja Ukrainasta. Mukana oli myös uskollinen fiskarslaisten joukko. Taidepajat ovat monitaiteellisia ja etenee teemoissa. Kokeilemme erilaisia taiteen ja videon tekniikoita sekä jaamme muistoja ja elämäntarinoita tarinankerronnan kautta. Taiteellisen työskentelyn tavoitteena on rohkaista ja tukea osallistujien itseilmaisuun, ja kannustaa avaamaan omaa henkilökohtaista ja kulttuurista pääomaansa.

Aika: 03.-11.2023
Paikka: Järjestötila Agora, Karjaa sekä eri retkikohteet
Työryhmä:
Shakiba Adil, videotaide
Annamari Karjalainen, tarinankerronta
Katja Öhrnberg, kuvataide

Kettu ja Karhu - laulunäytelmä lapsille ja lapsenmielisilleKäsikirjoitus, puvustus ja lavastus: Serafiina Edelmann
Puvustuksen toteutus: Maarit Julin
Laulujen sovitus: Ilari Edelmann.
Esiintyjät: Ilari ja Serafiina Edelmann

Kettu ja Karhu lasten näytelmä on valmiina suhahtamaan hippulat vinkuen missä metsäntunnelmaa ja hauskoja loruja ja lauluja vain kaivataan. Näytelmä soveltuu parhaiten 0-9vuotialle.

Tarina pohjautuu vanhoihin Suomalaisiin kansansatuihin. Eläinsatujen perinteet ovatkin syvällä Suomalaisessa kulttuurissa. Näytelmän tarinat ovat kirjoitettu kuitenkin niin että ne vastaavat nykyakaa etiikan, sekä sen suhteen mikä lapsille on turvallista. Musiikkinäytelmä sisältää ihan uusia loruja, sekä vanhoja tuttuja lastenlauluja joihin lapsetkin voivat osallistua: Hämä hämä häkki, oravanpesä, sataa sataa ropisee. Näytelmässä on myös uudelleen sanoitettua vanhaa Suomalaista kansanmusiikkia. Näytelmän musiikki saattaa viedä katsojat mukavasti kansanomusiikkimaiseen, jopa keskiaikaiseen tunnelmaan. Soittimina musiikkinäytelmässä on: kitara, käsintehty iso kumeaääninen rumpu, helistimiä jos jonkinlaisi. Esiintyjät, Ilari ja Serafiina Edelmann ovat molemmat kokeneita ”lavakettuja ja karhuja” joten meininki lastennäytelmässä onkin hupsu, hauska ja vauhdikas. Näytelmän lopussa kaikki pääsevät rokkaamaan kansanmusiikin tahdissa kun Tuulin luulin polkka soi oikein muikeasti ja Kettu pistää tassulla koreasti.

Lavastus on joustava se laajenee tai kutistuu aina esityspaikan koon mukaan. Kuusikko jota voi kasvattaa tai kutistaa sekä kaksi jättimäistä tattia joilla kettu ja karhu istuu musisoimassa. Taikakanto jonka päälle asetetaan Ketun ja Karhun löytämä jättimäinen satukirja, oravan pesä josta orava iloisesti vilkuttelee, sini siiro taikakiiro taikalintuja joita lentelee satukirjan sivuilta, sekä erikoissuurennuslasi!

Esityksen jälkeen Kettu ja Karhu voivat jäädä hetkeksi lasten kanssa juttelemaan mikäli näin on toivottu.

”Halusimme tehdä musiikkinäytelmän joka on täynnä nostalgiaa, opettavaisia tarinoita, kiltteyttä, hauskuutta ja siinä on kiltit ja kivat hahmot. Maailmassa on tällä hetkellä niin paljon kaikkea ikävää että halusimme antaa lapsille jotakin huoletonta, suloista ja viatonta.”

Esitykset matkaavat helposti uusiin esityspaikkoihin, sillä koko teos Kettuineen ja Karhuineen mahtuu farmariauton kyytiin.

Haluatteko Ketun ja Karhun päiväkotiin tai kouluun visiitille?
Ota yhteyttä: info@teatterivalimo.fi tai serafiina.edelmann@gmail.com

Teos toteutettu Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Sophie Von Julinin säätiön tuella.
Sen maailmanensi-ilta vietettiin juhlallisesti 26.5.2023 Fiskarsissa.

Suomalaisia eläinsatuja -laulunäytelmä

Teatterivalimon vuosien 2021-2022 aikana tuottama Suomalaisia eläinsatuja, on satuihin ja metsäneläimistä kertoviin lauluihin pohjautuva laulunäytelmä. Siinä on mukana tuttuja lauluja sekä esitystä varten sävellettyä uutta musiikkia. Hahmoina ovat laulava Kettu ja kitaraa soittava Karhu, jotka kertovat metsän elämästä tarinoin ja lauluin. Tarina on tehty osittain kerrottavaksi käsinukein ja lavastuksesta on tehty helposti siirrettävä. Laulunäytelmää tullaan esittämään vuoden 2023 aikana kouluissa ja päiväkodeissa. Teatterivalimo toteuttaa kolme esityksistä maksuttomina Pohjan ja Fiskarsin päiväkotien ja perhepäivähoidossa oleville lapsille ja 1-2-luokkalaisille.
Esitykset toteutetaan Fiskarsissa vuoden 2022 lopussa ja Pohjassa vuoden 2023 alussa.

Aika: talvi-kevät 2023
Paikka: Raaseporin päiväkodit ja ala-asteet
Työryhmä:
Ilari Edelmann, sävellys ja säestys, näyttelijä-soittaja
Serafiina Edelmann, käsikirjoitus, näyttelijä-laulaja

LOHI seikkailee eri tapahtumissa

Pieni työryhmä esiintyy Aapo Repon ohjauksessa eri tapahtumissa Fiskarsissa vuoden 2023 aikana. Lohi on vuonna 2022 teatterin tuotantona valmistettu nukke, jonka ensiesiintyminen oli Metronom -tapahtumassa Mustion ruukissa syyskuussa 2022. Nukke-esityksiä myydään Raaseporin alueen tapahtumiin “pimeällä” kaudella.

LOHI seikkailee eri tapahtumissa

Pieni työryhmä esiintyy Aapo Repon ohjauksessa eri tapahtumissa vuoden 2024 aikana. Lohi on vuonna 2022 teatterin tuotantona valmistettu nukke, jonka ensiesiintyminen oli Metronom -tapahtumassa Mustion ruukissa syyskuussa 2022. Nukke-esityksiä myydään Raaseporin alueen tapahtumiin “pimeällä” kaudella.

Koti/Home

Esitys pohtii ikääntyvien mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elinympäristöönsä ja toimia yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä.

Esitystaideteoksen idea kumpuaa tapahtumista Fiskarsin ruukissa sijaitsevan kaupungin omistamassa eläkeläistalossa, missä olosuhteet eivät vaikuta turvallisilta. Esityksen tekstin rungon muodostavat senioritalon asukkailta kerätyt tarinat sekä sähköpostikirjeenvaihto mm. kaupungin vastuuvirkailijoiden kanssa em. prosessin edetessä.

Esityksen suunnittelevat, kirjoittavat ja säveltävät Päivi Alajuntti ja Leena Hurri, ja se valmistetaan Fiskarsin taiteilijaosuuskunnan v. 2023 kesänäyttelyyn. Esitykseen pyritään osallistamaan eläkeläistalon asukkaiden lisäksi mm. (ikääntyviä) kyläläisiä, laulajia ja muita esiintyjiä, muusikko, valaistus- ja äänisuunnittelija.

Teatterivalimo on projektissa yhteistyökumppanina ja avustaa mm. tiedotuksessa.

Koti/Home

Esitys pohtii ikääntyvien mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elinympäristöönsä ja toimia yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä.

Esitystaideteoksen idea kumpuaa tapahtumista Fiskarsin ruukissa sijaitsevan kaupungin omistamassa eläkeläistalossa, missä olosuhteet eivät vaikuta turvallisilta. Esityksen tekstin rungon muodostavat senioritalon asukkailta kerätyt tarinat sekä sähköpostikirjeenvaihto mm. kaupungin vastuuvirkailijoiden kanssa em. prosessin edetessä.

Esityksen suunnittelivat, kirjoittivat ja sävelsivät Päivi Alajuntti ja Leena Hurri.

Esityksessä osallistetaan eläkeläistalon asukkaiden lisäksi mm.(ikääntyviä) kyläläisiä, laulajia ja muita esiintyjiä, muusikko, valaistus- ja äänisuunnittelija.

Teatterivalimo on projektissa yhteistyökumppanina ja avustaa mm. tiedotuksessa.

Teos nähtiin Fiskarsin taiteilijaosuuskunta Onoman kesänäyttelyssä Arts&Crafts and Rabbit Holes 2023.

Kurssitoiminta

Teatterivalimo haluaa tehdä toiminnastaan helposti lähestyttävää, ja erilaiset teatterin tekemiseen ja tarinoihin liittyvät kurssit ovat hyvä tapa päästä toimintaan mukaan.

Vuoden 2024 kurssitoiminnan pääpaino on käsikirjoituskursseissa, joissa tavoitteena on, että eri työryhmissä valmistuu käsikirjoituksia tuleviin esityksiin ja tapahtumiin. Muita kursseja järjestetään mahdollisuuksien ja jäsenten toiveiden mukaan mm. näyttelijäntyöstä ja tarinankerronnasta.

Menneitä esityksiä

Tarinavalimoklubeilla käsitellään aiheita, jotka koskettavat meistä jokaista ja joita kukaan ei voi sivuuttaa. Klubien teemat ovat kuolema, rakkaus, arki ja epäonnistuminen. Klubeilla on eri alojen ammattilaisia alustamassa teemojen äärelle ja jokainen osallistuja on luomassa kokonaisuutta. Lisätietoa tapahtumista FB-tapahtumissa.

Jokaisella kerralla klo 21.00 lähtien lava on vapaa jos haluat itse esittää jotain teemaan liittyvää oli se sitten performanssi, musiikkia, lausuntaa tai mitä hyvänsä.

Vuoden 2020 klubit: 22.2. 18.4. 19.9.
Vuoden 2021 klubit
Viime vuoden klubeista “Rakkaus voittaa” ja “Mokailun ylistys” siirtyvät vuodelle 2021. Rakkaus voittaa, koronan antamien mahdollisuuksien mukaan kesällä 2021. Mokailun ylistys 23.10.

Työryhmä
Lassi Kari, Tiina Louneva, Anna-Maija Niemi, Heidi Paju

Muistoja, havaintoja, kohtaamisia ja runoja ruukista. Fiskarsin inspiroimia tekstejä, jotka ovat syntyneet Tarinavalimon toiminnassa ryhmän jäsenien ja ruukkilaisten tekeminä. Tekstit tuodaan yleisön eteen musiikin kanssa klubi-illassa syksyllä 2021.

Yhteistyössä Teatterivalimo ja Taiteilijoiden, käsityöläisten ja muotoilijoiden osuuskunta Onoma.
Teoksessa niitetään ja haravoidaan ala peltoa ja rakennetaan siitä heinähaasia. Niitto kunnioittaa talkoohenkeä ja lihasvoimin tehtyä työtä sekä yhteisen liikkeen ja rytmin kauneutta.
Niitto on osa Onoman kesänäyttely Niittyä sekä Teatterivalimon Tarinavalimo – hanketta, jossa tekijät pohtivat ajan ja paikan merkitystä henkilökohtaisten muistojensa ja elämänkokemuksensa pohjalta.

"On keskiyö. Aurinko on piiloutunut hetkeksi männyn latvojen taakse. Niittäjät seisovat niityn toisessa päässä nojaillen viikatteisiinsa ja odottavat. Me haravoijat istumme toisessa päässä niittyä ladossa ja odotamme. Tuuli puhaltaa kevyesti vaaran rinnettä alas ja saa heinän varret liikkumaan. Jossain huutaa kurki. Aurinko on ohittanut alimman pisteensä ja niittäjien hahmot näkyvät jo selkeämmin. He kyyristyvät. Kun niittäjät erottavat ohuen heinän hahmon, he lähtevät liikkeelle. On toimittava heti, sillä pian aurinko pehmittää heinän varren niin, että se taipuu viikatteen alle eikä katkea. Oikeanpuoleinen niittäjä aloittaa. Kohta toinen liittyy hänen rytmiinsä ja kolmas. Niittäjistä syntyy niityn levyinen aura, jonka osat liikkuvat yhteisellä, rauhallisella mutta varmalla tahdilla. Niittäjien aura tulee meitä kohti." – Kolkon-Aavan suoniitty. Posio, Koillismaa 1960 -luku, Annamari Karjalainen.

Työryhmä Annamari Karjalainen ja Lulu Halme
Konsultaatio koreografi Maija Mustonen
Työn konsultaatio Esko Karjalainen
Esiintyjät Anna-Maija Niemi, Anne Wirkkala, Annika Lintervo, Atte Pylvänäinen, Beata Lehto, Elias Lähdesmäki, Farazdaq Aoaless, Inka Yli-Tepsa, Katja Öhrnberg, Kauri Kallio, Kiti Luostarinen, Leena Hurri, Lennu Aura, Lulu Halme, Patrick Bayer, Samuli Lindholm, Silja Jääskeläinen, Susanna Louneva, Taina Pailos.

Muutosta ilmassa Una Pampula!

Tiedossa on jännitystä, suuria tunteita ja musiikin taikaa. Näytelmää suositellaan noin neljä vuotiaille ja siitä ylöspäin.
“Una Pampula ja Papukaija lekottelevat Laululaivan kannella. Yhtäkkiä mereltä kuuluu loisketta. Kurkistaessaan laidan yli Una näkee Jääkarhun, joka sinnittelee sulavalla jäälautalla! Karhu pyytää apua. Una tahtoo auttaa karhua, mutta Papukaija ei halua vieraita laivaan, eikä varsinkaan jääkarhuja!” Tästä alkaa Teatterivalimon lasten musiikkinäytelmä, joka käsittelee ajankohtaisia aiheita; ilmastonmuutosta, pakolaisuutta ja erilaisuuden pelkoa.
Näytelmän hahmoina nähdään viime kesänä rakastavan vastaanoton saaneet Una Pampula ja Papukaija sekä uusi hahmo: kylmäkalleista ja jääpalapusseista kyhätyssä pelastusliivissä sinnittelevä Jääkarhu.
-Vapaaehtoinen maksu-
Suositellaan yli neljävuotiaille. ​

Una Pampula: Anu Mykrä
Jääkarhu: Ella Hansen-Haug,
Papukaija: Samuli Lindholm
Konsepti: Anu Mykrä
Käsikirjoitus: Seija-Leena Salo, Anu Mykrän ja Annamari Karjalaisen idean pohjalta
Ohjaus: Annamari Karjalainen
Sävellys: Olli Kari
Tuottaja: Sini Sipiläinen
Sävellysten ideointi: Seija-Leena Salo
Puvut: Sofia Alanko ja Anne Karhunen
Laulutukihenkilö: Veikko Aallonhuippu
Visualistointi: Anu Mykrä
Lavastuksen rakennus: Samuli Lindholm
Tekniikka: Frey Hägg ja Veikko Aallonhuippu
Kuiskaaja, näyttämöapu: Eero Pentti
Kiitos rakennusavusta: Simo Sulva ja Aleksi Karjalainen
Valokuvaus: Annika Männikkö
Kesänuoret: Riku, Inka Louneva
Laulut esitetään livebändin säestyksellä, jossa soittavat paikalliset nuoret: Matias Kari, Pyry Konttinen, Theodor Spitz, Vincent Spitz, Kauri Kallio ja Anna Strebelle.
Teatterivalimo kiittää tuesta Alli Paasikiven Säätiötä, Sophie von Julinin säätiötä, Karjaa-Pohja Säästöpankkisäätiötä, Kuluttajaosuustoiminnan säätiötä, Raaseporin kaupunkia, MLL Fiskarin paikallisyhdistystä ja MLL Karjaan paikallisyhdistystä ja Fiskars Kyläseuraa. Yhteistyössä esityksen toteutuksessa ovat myös Radio Fiskars, Krea Fiskars sekä Fiskars Village.

Lasten musiikkiseikkailu Fiskarsin leikkipuistossa

Una Pampula on Fiskarsin lapsille tuttu ja rakas. Hän asuu salaisessa paikassa metsässä, mutta tulee usein kylälle leikkimään ja laulamaan lasten kanssa. Nyt Unan laulut ovat kadonneet. Tässä elämänsä ensimmäisessä muutoksessa Una kohtaa kapteeninsa menettäneen Papukaijan, ja niin seikkailu voi alkaa.
Una Pampulan Laululaiva kertoo teatterin ja musiikin keinoin tunteiden vaikeudesta ja kasvamisen pelosta.
Esitykset 27.5.-1.7. Fiskarsin leikkipuiston purjelaivassa
Kesto n. 30min Vapaaehtoinen pääsymaksu Säävaraus

Ohjaus Annamari Karjalainen
Musiikki Olli Kari
Käsikirjoitus Seija-Leena Salo
Lavastus ja tuotanto Hanna Utriainen, Anu Mykrä
Näyttelijät Anu Mykrä ja Eemeli Brooks

Kiitos Fiskars Kyläseura, Sophie von Julins stiftelse, Fiskars Oyj Abp ja MLL Fiskarin paikallisosasto.

Tee Una ja Papukaija iloisiksi tukemalla esitystä: Holvi.com

Maamme – Nykykuvia Suomesta

“Minussa taistelee monta ääntä, mutta minulla on vain yksi suu puhua!”
Kyläläiset ovat kylä. Heidän peltonsa, pihatalkoot, omakotitalossaan asuva sotaveteraani ja trampoliineilla pomppivat lapset. Kuka muu saa olla kylässä?
Elina Snickerin käsikirjoittama teos peilaa pienen kyläyhteisön elämää yhteiskunnan suuriin mullistuksiin.
Teatterivalimon tummasävyinen komedia etenee monella tasolla. Johanna Torasvirran ohjauksessa roolit vaihtuvat kohtauksia nopeammin. Aika, paikka ja tapahtumat risteilevät kuljettaen tarinaa eteenpäin. Näytelmän visuaalisesti pelkistetyssä maailmassa eletään samanaikaisesti roolihahmojen ajatuksissa ja todellisuudessa. Sisällämme puhuu monta ääntä. Millaiseksi mielipiteemme muotoutuvat ryhmässä, katoaako yksilön ääni?
Millaiseen tilaan minulla on oikeus? Mihin joukkoon kuulun? Mikä on minun historiani arvo? Mikä saa olla minulle tärkeää? Mihin minun pitäisi uskoa? Onko täällä turvallista? Kuka saa tulla kylään?

Maamme – Nykykuvia Suomesta
“Inuti mig kämpar många röster, men jag har bara en mun!”
Bybor gör en by. Deras åker, talkon, krigsveteranen som bor i sitt egnahemshus och barnen som hoppar på sina trampoliner. Vilka andra har rätt att komma till byn?
Elina Snickers pjäs speglar det lilla bysamhällets liv mot förändringar i det stora samhället.
Teatterivalimos mörka komedi löper fram på många plan. I Johanna Torasvirtas regi byts rollerna snabbare än scenerna. Tid, plats och händelser korsar sig. I den visuellt minimalistiska världen lever rollfigurernas tankar och verklighet parallellt. Inom oss talar många röster. Hur bildas våra åsikter i grupp, försvinner individens röst?
Vilket utrymme har jag rätt till? Till vilken grupp hör jag? Vad är min historias värde? Vad får vara viktigt för mig? Vad borde jag tro på? Är det tryggt här? Vem får komma på besök?
Föreställningen görs på finska.

Pappi, susi ja maailmanloppu

Kadonnut kylä, kielletty rakkaus, mystiset sudet. Näytelmä on erikoislaatuinen tarina yhteisöstä, joka yrittää pelastaa heille tärkeimmän ennen kuin on liian myöhäistä. Viisisataa vuotta sitten esi-isät rakensivat Transylvanian syvyyksiin pieneen kylään tukeista kirkon, jossa kyläläiset vieläkin palvovat. Vaikka kylässä elää kaksi kansaa etenee elämä suhteellisen sopuisasti. Kylän rauha järkkyy kun Eveline, kylän johtavan perheen tytär karkaa mustalaispojan kanssa naimisiin. Kylän papilla Isä Nandrulla on 24 tuntia aikaa korjata tilanne ennalleen, jottei sota syttyisi. Viime hetkellä saapuu mystinen susi metsistä ja kertoo papille kylää uhkaavasta suuremmasta tuhosta ja antaa yllättävän neuvon kylän pelastamiseksi. Kylän laitettava erimielisyytensä sivuun ja puhallettava yhteen hiileen, jotta kylä pelastuisi.
Pappi, susi ja maailmanloppu on yhden näytöksen nuorisoteatteriversio kokoillan näytelmästä “Father Nandru and the Wolves”, jonka ensiesitys oli Wiltons music Hallissa Lontoossa keväällä 2014. Näytelmät on kirjoittanut englanniksi Julian Garner ja nuorisoteatteriversion suomentanut Jukka Jaatinen. Visualisoinnista vastaa Hanne Horte-Garner ja puvustuksen on toteuttanut nuorisoryhmä.
Maaliskuussa Fiskarsissa on näytelmän “Pappi, susi ja maailmanloppu” ensiesitys. Esitys osallistuu myös valtakunnalliseen nuorisoteatterikatselmus Teatrikseen 2016. Paikalliskatselmus järjestetään Lohjalla 2.4. Teatteriammattilaisista koostuva raati valitsee näytelmiä valtakunnalliseen tapahtumaan, joka järjestetään Vaasassa 27.-29.5.2016.
Näytelmä tehdään yhteistyössä CulturaMobilan kanssa ja Sophie von Julinin säätiö tukee nuorisoteatterin toimintaa.