TEATTERI

Teatteria Fiskarsissa ennen ja nyt

Vuonna 1890 perustettiin Karin von Julinin aloitteesta ”Hyöty ja hupi” -yhdistys ja siitä sai alkunsa organisoitu harrastajateatteritoiminta Fiskarsin ruukissa. Yhdistyksen tarkoituksena oli viihdyttää ruukkilaisia teatteriesityksillä ja juhlilla. Ensimmäinen kokoillan näytelmä ”En midsommarnatt i Dalarna” esitettiin seuraintalo Lukaalin avajaisissa 8.11.1896. Vilkas harrastajateatteritoiminta kesti aina 1940-luvun lopulle saakka paikallisten ja kiertävien seurueiden ansiosta.

Ympärivuotinen harrastajateatteritoiminta käynnistyi uudelleen keväällä 2014 kun ruukkiin perustettiin Fiskarsin kyläteatteriyhdistys ry. Yhdistyksen tarkoituksena on kunnioittaa Karin von Julinin aloittamaa teatteriperinnettä tarjoamalla laadukkaita teatteriesityksiä ruukissa. Kyläteatteriyhdistykselle on myös tärkeää edistää paikallisten toimijoiden yhteistyötä ja edistää paikallisten kulttuuri- ja taidealan tekijöiden ja yritysten toimintamahdollisuuksia. Tue teatteria liittymällä jäseneksi.

Ensimmäinen yhteinen ponnistus oli teatterin rakentaminen. Fiskarsin yläruukissa sijaitseva valimo rakennettiin vuonna 1836 ja se seisoi toiminnan loputtua 1954 tyhjillään tasan puoli vuosisataa kunnes se siirtyi yksityisomistukseen. Vuonna 2015 valimon omistaja Kari Virtanen päätti tukea ruukissa uudelleen käynnistettyä teatteritoimintaa tarjoamalla teatterille mahdollisuuden toimia tilassa. Kevään 2015 aikana rakennusvanhus herätettiin omistajan avustuksella ja ruukkilaisten talkoovoimin uudelleen eloon ja ruukki sai upeat puitteet kesäteatterille. Ensimmäinen teatteriesitys Raila Leppäkosken kirjoittama ”Sakset, kivi, paperi” esitettiin valimossa kesällä 2015 Michel Budskon ohjaamana. Vuoden lopulla teatteri sai nimekseen Teatterivalimo.

Teatterivalimo tuottaa erilaisia kulttuuritapahtumia ja järjestää teatterialan koulutusta.

Tue toimintaa

Voit halutessasi liittyä Fiskarsin kyläteatteriyhdistys ry:n jäseneksi tai tukea teatterin toimintaa kannatusjäsenenä.

Jäsenmaksut 2016:
Jäsen 20 €
Nuorisojäsen (alle 18-v.) 15 €
Kannatusjäsen alk. 25 €

Jos sinulla on ideoita, ehdotuksia, kysyttävää jäsenmaksuista, yhdistyksen toiminnasta tai haluat päivittää tietojasi, ota yhteyttä info@kylateatteri.fi

Maksamalla jäsenmaksun vahvistat jäsenyytesi vuodelle 2017.

Saaja:
Fiskarsin kyläteatteriyhdistys ry
Tilinumero:
FI86 7997 7997 3250 92
Viesti:
Nimesi ja sähköpostiosoitteesi